Rahim sarkması nedir?

rahim sarkması, rahim sarkması nedenleri, rahim sarkması neden olur

Rahim veya tıp dilindeki adıyla rahim doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm iken doğum yapmış kadınlarda 6-7 cm ölçülerindeki üreme organına bu ad verilir ve sınırlı hareket kabiliyetine sahiptir. Pelvis kasları ve bağların bağ dokusu zayıfladığında uterus yeterli desteği alamaz, bu nedenle aşağı yuvarlanır ve dışarı çıkar. Buna rahim sarkması veya tıp literatüründe adı geçen rahim sarkması denir. Rahim sarkması her yaştan kadını etkileyen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.rahim sarkması, rahim sarkması nedenleri, rahim sarkması neden olur

Her yaştan kadında görüldüğü gibi ileri yaş veya doğum sayısı gibi faktörlerle birlikte görülme sıklığı artar. Hafif bir rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez ancak yaşam kalitenizi düşürdüğünü düşünüyorsanız tedavi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. İleri vakalarda rahim vajinanın dışına taşabilir. Semptomlar sarkıklığın şiddetine göre değişir. Rahim sarkması belirtileri arasında; idrar kaçırma, bel ağrısı, vajinal doku salımı, pelviste ağırlık veya çekiş hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel işlev bozukluğu veya kabızlık. Muayene ve tahlillerin ardından uygun bir tedavi planı oluşturulur. Rahim sarkması, 55 yaş üstü kadınların histerektomi geçirmesinin en etkili nedenidir.

Rahim sarkmasına ne sebep olur?

Gebelik

yaşlılık

çoklu doğum

Çoklu hamilelik

Doğum sırasında veya sonrasında travma

Büyük bir çocuğun doğumu

Fazla kilolu veya obez olmak

Menopoz sonrası kilo kaybı ve doku tonusu kaybı

Azalmış doğal östrojen seviyeleri

kronik öksürük

kronik kabızlık

Küçük pelvis tümörleri

Önceki pelvik cerrahi

Sigara içmek

aile öyküsü

Rahim sarkmasının bazı nedenleri de risk faktörleri olarak kabul edilir. Kronik kabızlık, öksürük veya sürekli ağır kaldırma gibi nedenler rahmi sarkma riskine sokar. İhmal edilen unsurların düzeltilmesi ve yaşam tarzının iyileştirilmesi ile rahim sarkması önlenebilir.

Ailesinde rahim sarkması öyküsü olan kadınların fazla kilolarını vermeleri, alt karın kaslarını güçlendirmek için düzenli egzersiz yapmaları, uzun süreli kabızlık şikayetlerini kontrol altına almaları, sigara içmeyi önlemeleri ve öksürüğe neden olabilecek bir hastalığı tedavi ettikleri bilinmektedir. hem de rahim sarkmasını önlemek için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir