Günümüzde en çok karıştırılan uygulama alanlarından biri de psikoterapi uygulama alanı olarak yer alır. Psikoterapi ile en çok karıştırılan alanlar ise, Psikoloji ve Psikiyatri alanlarıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklardan dolayı uygulanacak olan psikoterapinin, psikolog veya psikiyatr tarafından uygulanması gerektiğidir. İlgili alanın uzmanları da Psikoterapist, Psikolog ve Psikiyatr şeklinde adlandırılır. Bu yazımızda Psikoterapi alanını ele alacağız.
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi kelimesinin kökenine bakıldığında kelimenin Yunancadan geldiği görülmektedir. Psycho ve Therapy yani en özet haliyle ruh ve terapi kelimelerinden meydana gelmiştir. Psikoterapinin bugünkü geniş anlamına bakarsak, bir takım zihinsel sorunlara çözüm olması amacıyla kullanılan yöntemler bütünüdür.
Psikolojik sorunlar yaşayan veya psikiyatrik sorunları olan bir takım hastalar için psikoterapi uygun görülmektedir. Bununla beraber saptanmış bir rahatsızlığı olmayan yine de bir takım sorunlara karşı sergilediği tutumlar konusunda değişiklik yapmak isteyen kişilere de psikoterapi uygulana bilmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi, psikoterapi uygulama alanı çok geniş bir yelpazeye sahiptir.
Psikoterapi uygulamalarında uygulanan yöntemler oldukça fazladır. Kişinin rahatsızlığına göre yöntemlerden uygun olanı seçilerek terapi uygulanır. Bu yöntemlerden günümüzde en yaygın olanlara değinecek olursak, davranışçı-bilişsel psikoterapi, diyalektik psikoterapi, aile ve grup psikoterapileri ve benzeri şeklinde adlandırılmaktadır.
Psikoterapi uygulama yöntemleri, bireysel olabileceği gibi birden fazla katılımcının da bulunmasıyla gerçekleştirilebilir. Bu konuda psikoterapi ye başvurulmasının altında yatan sebepten yola çıkılarak karar verilmektedir.