Kadınlar tarafından hemen hemen her zaman kepek oluşumu bir felaket olarak karşılanır. Hiçbir şey kadını nitekim, güzel ve bakımlı saçlar kadar süslemez ve bakımsız saçlar kadar hiçbir şey çirkin göstermez.
Saç güzelliğini oldukça olumsuz yönde kepek etkiler. Saçlar tekrar yıkamadan birkaç saat sonra bakımsız bir görünüm alır, diğer kaşıntı gibi hoş olmayan durumlar da cabasıdır. Ancak bunların tümüne rağmen umutsuzluğa kapılmaktansa kepeğin ortaya çıkma nedenlerini bulmak ve onlarla savaşmak gerekir.
Kepek oluşumlarının günümüzde temel nedenlerinin enfeksiyonel olduğu bilinmektedir. Bu oluşuma Pityrosporum Ovale (Malassezia Furfur) adlı organizma neden olur. Kafa derisi eğer soyulma görünümünün yanı sıra bir de iltihaplı ve kızarıklı alanlar, saç dökülmesi, kafa derisi kaşıntısı varsa bir hastalıktan şüphelenir ki
Bu hastalığın adı da seboreik dermatit’tir. Kuru ve yağlı olmak üzere iki çeşittir.
Kuru kepeğin ortaya çıkma nedenleri;
Kuru seboreik dermatit’li hastaya ait bir fırça, tarak ve saç bakım aracı ile birinci neden olarak bulaşabilir. Gittiğiniz kuaför salonunda kullanılan araç, aletleri dezenfekte işlemini yeterince yapmıyorsa mikrop bile kapabilir. İnsan darısı normalde kendini yenilediğinden deri yüzeyinde bulunan ölü hücreler altta oluşan yeni hücreler tarafından atılır. Bu süreç kepek probleminde aşırı hızlanmıştır ve hücre atılımı çok sayıda olduğundan, kümeleri bu hücreler oluşturarak gözle görülebilir bir hal alabilir. Sürekli saç derisi kurur ya da kaşınır, saçlar kırılgan hale gelir ve dökülmeye başlar.
Bu durumda tabi ki en akıllıca davranış bir cilt doktoruna muayene olmaktır. Uygun şampuan ve ilaçlarla doktor uygun tedavinizi yapacaktır.
Kepek şampuanlarının genellikle içeriğinde yer alan pyrithione-çinko ve selenyum sülfit bileşenlerinin mikropları yok ettiği bilinmektedir. Cilt hücrelerinin büyüme ve ölme hızını tedavi edici şampuanların içinde yavaşlatan diğer vazgeçilmez bir madde olan kömür katranı yer alır. Kükürt kepek tedavisi için bir diğer önemli bileşendir. Zaten kepek oluşmuş deride bu bileşim kepeğin yok edilmesini sağlar ve ortaya çıkmasını destekleyen yeni bir mantar oluşumunu engeller.
Derinin kimyasallara karşı verdiği tepki, kepek oluşumunun diğer nedenlerinden biridir. Mesela sık sık saç rengini açmak, kimyasallar uygulamak ya da saç türüne uymayan şampuanlar kullanmak. Kepekle mücadele yöntemleri bu nedenle ortaya çıkan kepekle çok farklı olabilir.
En az 1,5-2 litre suyu cildin kurumasını azaltmak için içmek gerekir. Saça yıkama öncesi besleyici maskeler yapılmalıdır.
Bu maske etkili olabilir; Zeytinden 50 gr ısıtın ve saç derisine uygulayın. Bir saç bonesini daha sonra takıp, sıcak bir havlu ile üzerini kapatın. En az kırk dakika bu şekilde bekleyin, şampuan ile saçlarınızı yıkayın. Durulama suyuna en son yarım limonun suyunu sıkın ve bu suyla saçlarınızı durulayın. Çok daha iyi sonuç alacaksınız. Kuru kepekli bir saçı genel olarak asla besleyici maske yapmadan yıkamamak gerekir.
Bir başka yumurta ve kefirle yapılan maske. Yumurtayı çırpıp bir kaşık kefir ekleyin, karıştırın ve başınıza uyguladıktan sonra 20-30 dakika boyunca bekleyin. Su ile daha sonra yıkayın, saç balzamı sürün ve bir süre bekledikten sonra tekrar yıkayın. Saçlar bu besleyici maskeden sonra parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır.
Ortaya yağl seboreik dermatit’in çıkmasına mide-bağırsak hastalıklarının, A ve B vitamin eksikliğinin, hastalık kapmış diğer kişilerden bulaşma durumlarının, bağışıklık sisteminin zayıflığının neden olduğu bilinmektedir. Hastalığın tedavisine bu nedenle dengeli bir diyet ve tüm organizmanın genel tedavisi ile başlanması gerekir. füme, tatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durup, meyve, balık, sebze ve A, B ve vitaminleri içeren doğal besinler tüketilmelidir.
En az üç hafta yağlı seboreik dermatit’in dış tedavisi sonuçları görebilmek için devam etmeli ve sistematik olmalıdır. En az saçları yıkamadan üç saat önce kükürtlü merhem sürmek gerekir. bu tür tedavinin sonucu iyi olacaktır.
Kepek ve saç bakımı için uzmanlardan öneriler
İbrahim Saraçoğlu kürü: Saçlarınızdaki kepekten kurtulamıyorsanız ya da şampuana alerjiniz varsa mükemmel destekleyici bitkisel kürle saçlarınızdaki inatçı kepekleri kısa zamanda yok edebilirsiniz. Isırganın doğru türü burada önerilen destekleyici kürdür. Yaklaşık 1,5 ay bu bitki kullanılmalıdır. 1,5 ay bir kürlük miktar kullanılır ve yaklaşık 75 gramdır. Isırgan otunu bu amaçla kuru ya da taze olarak kullanabilirsiniz. Yaklaşık 750 ml kaynamakta olan suda bir tutam ısırgan otunu hafif ateşte dört dakika haşlayınız. Soğuduktan sonra süzün. Saçlarınız eğer temiz ise ısırgan otu suyu ile yıkayınız. Yarım saat bekleyiniz. Sadece su ile daha sonra yıkayıp, kurulayınız. Saçlarınız eğer kirli ise önce şampuan ya da sabunla yıkayınız. Saçlarınıza bu uygulama parlaklık, canlılık kazandıracaktır. Kepeklenmeyi de aynı zamanda engellemiş olursunuz.