Genel isim hepatittir; Karaciğer iltihabı olarak tanımlanır. İltihaplanma, vücut tarafından oluşturulan ancak nedeni bilinmeyen bir mikrop (bakteri, virüs veya mantar gibi), alkol, ilaçlar veya otoimmün faktörlerden kaynaklanabilir. Viral hepatite, bu faktörlerden biri olan virüsler neden olur.
Hepatit türleri
Hepatit denilince ilk akla gelen viral “kronik hepatit” tir. Virüs tipine bağlı olarak viral hepatit, hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D, hepatit E, Epstein-Barr virüsünün neden olduğu hepatit ve herpes virüsünün neden olduğu hepatit olarak ayrılır. Bu tipler arasında hepatite akut olarak hepatit A, E ve Epstein-Barr virüsü gibi virüsler neden olur. Akut hepatitte virüs, haftalarca veya aylarca süren iltihaplanmaya neden olur. Öte yandan vücut virüse karşı savaşır, onu yener ve virüsü temizler. Bununla birlikte, hepatit B, C ve D kronik hale gelebilir. Başka bir deyişle, bu mikrop vücutta kalıcı olarak depolanır ve virüs gelecekte karaciğer sirozuna neden olabilir. Hepatit D ancak hepatit B ile enfekte kişilerde kronikleşebilir. Sosyal ve ekonomik bir sorun olabilen virüsler kroniktir. Kronik hepatit, dünya çapında hem mali hem de ahlaki açıdan sosyal bir sorun olarak gösterilmektedir.
Türkiye’de Kronik Hepatit Vakaları Azalıyor
2009 Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 350 milyon kronik hepatitli kişi var. Bunların yaklaşık 150 milyonunun hepatit C ile enfekte olduğu biliniyor.Ayrıca, hepatitli hastaların insidansı yüksek – Asya ve Afrika’da yüzde 7’den fazla, orta – Doğu Avrupa’da yüzde 2 ila 7 ve yüzde 2’den çok daha az. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa Birliği ülkelerinde. Hepatitli hasta sayısı; Tıp bilgisi, toplumun tetkiki, bilgisi ve hijyeni nedeniyle düşüyor. Bu mikrop artık Türkiye’de çok iyi bilinmesi, nasıl bulaştığı iyi bilinmesi, tanı çok çabuk konulabilmesi, nasıl önlem alınacağı bilinmesi ve medyada bilgilendirici yayınlar yayınlanması nedeniyle Yeni nesillerde kronik hepatit hızla azalmaktadır.
Hepatit B ve hepatit C nasıl bulaşır?
Kronik formu nedeniyle salgılanan Hepatit B ve hepatit C kan yoluyla bulaşır. Bu hastalıklar doğum sırasında anneden çocuğa geçebilir. Doğumda annenin kanı, bebeğin cildinin tahriş olmuş bir bölgesine temas ederse deri altından geçebilir. Özellikle hepatit B’nin alt gruplarından biri olan Hbe Ag antijeni pozitif olan hastalarda doğum sırasında önlem alınmazsa vajinal yolla doğan bebeklerin yüzde 90’ı kronik hepatit B olur. Bu hastalık, gelişmemiş toplumlarda kuşaktan kuşağa doğumdan itibaren bulaşmakta ve hasta sayısı yüksek oranlara ulaşmaktadır. Hepatit B ve Hepatit C; Tırnak makası, diş fırçası, jilet, dövme veya akupunktur iğneleri, manikür ve pedikür malzemeleri veya diş tedavisinde kullanılan ancak uygun şekilde sterilize edilmeyen delici ve kesme aletlerinin yaygın kullanımlarına ek olarak cinsel yolla veya kan ürünleri yoluyla da bulaşabilir. Teknolojideki gelişmeler sayesinde bu virüslerin tespit edilmesi çok kolay ve kan ürünleri çok iyi kontrol ediliyor, bu yolla bulaşma günümüzde çok nadirdir.