Farenjit, burun ve ağız boşluğunda oluşan bir tür boğaz iltihabıdır. Akut ve kronik olmak üzere iki şekilde görülebilmektedir. Akut farenjit daha hızlı gelişen ve kısmen daha şiddetli bir türdür. Kronik farenjit ise hafif seyretmekle birlikte geçmesi daha uzun sürmektedir. Her ikisi de her yaştan bireyde görülebilmektedir. Genellikle grip ve nezle gibi hastalıklar nedeniyle gelişmektedir.
Kronik farenjidin en önemli belirtisi öksürüktür. Akut farenjitte öksürük nadir görülmektedir. Kronik farenjitte öksürükler hem sık hem de kesik kesik olmaktadır. Bununla birlikte yutkunmada güçlük ve iştahsızlık da kronik farenjidin belirtileri arasındadır. Bireyler bu süreçte iştahtan kesilebilir, düzensiz bir beslenme şekline girebilir, sık sık baş dönmesi şikâyeti yaşayabilir. Bu dönemde sağlıklı ve sıvı ağırlık bir şekilde beslenmek önemlidir.
Farenjit oluşumunda bazı durumlar etkilidir. Bunların başında; sigara kullanımı, alkol kullanımı, diş eti çekilmeleri, kirli havaya uzun süre maruz kalmak gibi durumlar mevcuttur. Peki farenjidin olumsuz etkilerini hafifletmek için ne gibi önlemler alınabilir.
- Adaçayı
Adaçayı güçlü bir antiseptiktir. Solunum yolunda oluşan iltihaplanmalara karşı oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca öksürük, ses kısıklığı gibi rahatsızlıklara karşı da oldukça iyi gelmektedir.
- Zencefil
Zencefil antibiyotik etkisi yaratan oldukça faydalı bir baharattır. Zencefili birçok şekilde tüketmek mümkündür. İster süte karıştırıp isterseniz de balla birlikte macun haline getirip direkt olarak tüketebilirsiniz. Solunumu rahatlatması ve yutkunmadaki yanma hissine oldukça iyi gelecektir.
- Papatya Çayı
Sadece strese karşı değil enfeksiyonlara, farenjide ve boğaz ağrılarına da oldukça iyi gelen papatya çayını her gün gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Kuru öksürüğe ve ses kısıklığına karşı da oldukça faydalı olacaktır.
- Zerdeçal
Özellikle kronik farenjide karşı oldukça iyi gelmektedir. Adeta bir antibiyotik etkisi yaratmaktadır. Zerdeçalı sütle ya da balla birlikte tüketebilirsiniz. Her iki şekilde de boğaz ağrılarına, ses kısıklığına iyi gelecektir.
- Sarımsak
Sarımsak da antibakteriyel besinlerden biridir. Sarımsağı direkt olarak yutabilir ya da çiğneyebilirsiniz. Eğer bu şekilde tüketemezseniz sarımsağı bir bardak suda beklettikten sonra suyunu da içebilirsiniz.