Ne demiş Konfuçyüs: ‘Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.’ Fakat günümüz şartlarında birçoğumuz dilediğimiz, mutlu olacağımız ve keyif alacağımız işi yapamamaktayız. Buna bazen hayat şartları, bazen yanlış seçilmiş bir bölüm, bazen de ne istediğimizi tam olarak bilememek neden olabilir. Eminiz ki, pek çoğunuz puanınız hangi bölümü tuttuysa o bölümü okumak zorunda kaldınız, bir kısmınız iyi para kazandığınız için sevmediğiniz işlerde çalışıyorsunuz, bir kısmınız ailelerinizin istediği meslekleri seçtiniz, bir kısmınız ise ne yazık ki işinizi sevmediğiniz halde bir takım mecburiyetler sebebiyle olduğunuz yerden kımıldayamayabilirsiniz.
Kendinizi Tanıyınız!
Kendinizi tanıyarak işe başlamanız gerekir. Öncelikle de güçlü yönleriniz neler, nelerden hoşlanırsınız, nasıl bir kişiliğiniz var, hangi alanlarda iyisiniz, hobileriniz, ilgi alanlarınız, yetenekleriniz ve becerileriniz neler gibi soruları cevaplandırmanız gerekiyor. Hangi mesleği seçmeniz gerektiğini bulmak için kendinizi iyi tanımalısınız. Böylelikle hangi işin sizi mutlu edeceğini, hangi işin hoşunuza gideceğini ve hangi işin sizi tatmin edeceğini bileceksiniz.
Nasıl Bir Ortamda Çalışmak İstediğinize Karar Veriniz!
Bir işi sevmenizi sağlayacak etkenlerden bir tanesi de çalışma ortamıdır. Çalıştığınız yer ve çalışma koşullarınız bu anlamda oldukça önem arz eder. Ofiste ve belirli saatler dahilinde çalışılması mı ve ya daha fazla serbest olan saatlerde çalışabileceğiniz ve bir ofise bağımlı olmayacağınız bir işte çalışmak mı ilginizi çekiyor? Bazı kişiler düzeni sever ve her gün aynı saatlerde aynı yerde olmak onları tatmin etmektedir. Bazı kişiler ise özgür olmak ister, çalışma saatlerini ve çalışma yerini kendi belirlemek ister ya da en azından çalışma saatlerinin bir kısmını ofiste bir kısmını dışarıda geçirmeyi tercih ediyor. Peki ya, siz nasıl bir ortamda çalışmak istiyorsunuz? Daha önce hiç düşünmeye fırsatınız oldu mu?
Finansal Durumunuzu Gözden Geçiriniz!
Elbette ki, işin bir de maddi boyutu vardır. Hangi mesleği seçeceğinize karar vermeden ya da iş değişikliğine kalkışmadan önce finansal durumunuzu gözden geçirmeniz gerekmektedir. Bazı meslekler özel eğitimler gerektirebilir ve bu tür eğitimler için yüksek bir bütçeye ihtiyaç duyulur. Fakat böyle bir durumda bile hayal kırıklığına uğramamalı ve part-time işler, çeşitli kurumlardan alabileceğiniz burslar gibi imkanları değerlendirmeli, hayallerinizin peşinden koşmaya devam etmelisiniz.