Genellikle 50 yaşından yukarı olan kimselerde görülen divertiküloz, kalın bağırsağın duvarlarında bir dolu küçük fıtık (divertikül) oluşumuyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunlardan bir veya daha çoğunun zarı iltihaplanınca divertikülit denen durum ortaya çıkar. Bol lifli yiyecekler yiyerek bu hastalıktan korunabilirsiniz.
Divertiküler hastalık genellikle lifli besinlerden az ve işlenmiş karbonhidrath yiyeceklerden çok yemenin bir sonucu olarak gelişir. Hastalığa 20 yaşından gençlerde nadiren rastlanır. İngiltere’de açıklanan istatistiklere göre 50 yaşının üstünde olanların % 40′ı ve 70 yaşının üstünde olanların da %50′si bu hastalıktan etkilenmektedir. Divertiküler hastalığı olan kişilerin çoğunda aynı zamanda irritabl bağırsak sendromu da bulunmaktadır.
Beslenme rejiminiz işlem görmüş yiyeceklerden oluşuyorsa, kolon kasları yapışkan ve kuru olan atıkları dışarı atmak için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bu nedenle geçici olarak spazm geçirir. Bağırsaklar basınç artınca genişlediği için bağırsak zarındaki mukoza fıtıkları (divertikül) gerilen bağırsak duvarından dışarı itilir. Bunlar genellikle fazla bir sorun yaratmaz; ancak kabızlık veya ishale neden olabilir ve çoğunlukla sol tarafta rahatsız eden ve gaz çıkarınca rahatlık veren bir sızı oluşturur. Olası komplikasyonlar arasında divertikülit (fıtık iltihabı), fıtığın patlaması durumunda kanama ve bağırsağın tıkanması sayılabilir.
Korunma
Divertiküler hastalık, yedikleri yiyecekler bol lifli olan ülkelerde çok az görülür. Siz de bu tür yiyeceklerle beslenirseniz bu hastalığa yakalanma olasılığınız zayıflar. Bunun için her gün beş porsiyon sebze (bezelye ve baklagiller), meyve ve bunlarla birlikte biraz sert kabuklu yemiş ve çekirdek (iyi çiğneyerek) yemelisiniz. Ayrıca, beyaz pirinç ve undan yapılmış besinler yerine tam tahıllı gıdaları tercih etmelisiniz. Bağırsakları tahriş edebileceği için kepekli buğday veya suda erimeyen diğer lifleri tüketmeyin. Bol lifli besinlerle birlikte çok sıvı almak gerekir. Bu yüzden günde en az sekiz bardak su veya bol sulu içecekler tüketmelisiniz.
Bu hastalıktan korunmanın diğer önemli bir yolu da her gün egzersiz yapmaktır. Egzersiz bağırsaklara masaj yapar ve divertiküler hastalığın başlıca risk faktörlerinden biri olan kabızlığı önler. Her gün taze sarımsak (tercihen çiğ) yemek veya günde üç kere sarımsak hapı almak da olağandışı bakteriyel faaliyetlerle savaşarak divertiküler hastalığı önler.
Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)
Beslenme: Ağrınız olduğunda, süt ürünleri (yoğurt hariç), buğday ve diğer tahıllı yiyeceklerden uzak durarak bağırsaklarınızı rahatlatın ve ağrıyı dindirin. Ancak, bir gece suda beklettiğiniz yulafı soya sütü ile pişirerek hazırlayacağınız yulaf peltesi de iyi gelebilir. îki gün boyunca sebze, elma püresi, meyve ve yoğurt yiyin ve çorba için. Daha sonra beslenmenize balık, esmer pirinç ve baklagilleri de ekleyin. Belirtiler geçtikten sonra normal beslenme düzeninize dönebilirsiniz. Bağırsaklarınızın uzun vadede sağlığını korumak için günde bir tatlı kaşığı ceviz, keten tohumu veya zeytinyağı tüketin. Bunlarda iltihabı önleyen temel yağ asitleri bulunmaktadır.
Akupresür: Sabit ağrıyı dindirmek için aşağıda belirtilen noktalara beş dakika kadar parmak uçlarınızla sıkıca bastırın: baldırın iç kısmında, ayak bileği kemiğinin dört parmak üstündeki nokta, göbek deliğinin iki yanında ve iki başparmak eni uzaklığında bulunan noktalar ve göbek deliğinin yaklaşık dört başparmak eni kadar altındaki nokta.
Eczaneden:
- İltihapla mücadele için her gün vitamin ve mineral kompleksi alın.
- Bağırsaklardaki yararlı bakterileri takviye etmek için takviye niteliğinde Asidofilusalın veya yoğurt yiyin.
Homeopati: Divertiküler hastalığın neden olduğu kann ağrısı için aşağıdaki ilaçlardan birini beş saat süre ile yarım saatte bir alın:
- Güzelavrat otu:keskin, çok sık ve zonklayan bir ağrı varsa; yüz kızarıyor ve yanıyorsa; karın gerginse.
- Şeytan şalgamı:ağrı sol tarafta ise ve hareketlerinizi ve konuşmanızı engelliyorsa.
- Ebucehil karpuzu:ağrı insanı iki büklüm yapacak kadar keskin ve şiddetli ise ve gaz sancısı varsa. Bu özellikle sık öfkelenen kişilere iyi gelir.
- Magnesia phosphorica:ani ve şiddetli gelen, bağırtan ve karnın ısıtılması veya ovuşturulmasıyla geçen ağrılar için.
Bitkisel ilaçlar:
- Kas spazmlarını azaltmak ve bağırsak iltihabını tedavi etmek için yemeklerden sonra günde üç ila dört bardağı geçmemek şartıyla naneveya papatya çayı için.
- İltihaplı bağırsakları korumak için karaağaç içeceği için (Az miktarda soğuk suya bir çay kaşığı karaağaç kabuğu tozu koyarak bir macun hazırlayın. Sonra buna kaynar su ve bal katın. Yemeklerden önce için.) veya bunun tadını sevmiyorsanız hapını alın.
- Bağırsakları rahatlatmak için her gün yarım bardak aloe vera suyu için.