Böbrek sağlığı neden önemlidir?
Böbreklerin temel işlevi toksinleri ve fazla sıvıyı vücuttan atmaktır. Bu işlevleri yarattığı idrarla yerine getirir. İdrar oluşumu, çok zor aşamalardan sonra meydana gelir ve vücudun kimyasal bileşiminin dengeli bir şekilde korunmasıyla sonuçlanır. Dengeleyici vücut kimyası, diğer organların uyum içinde çalışmasına yardımcı olur.
Ek olarak, böbrekler kan basıncını düzenleyen hormonlar (örneğin renin, anjiyotensin) ve kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyaran hormonlar (eritriopoietin) üretir; Kalsiyum ve kemik metabolizmasını düzenleyen D vitamini böbreklerde aktif hale gelir; Kan şekerini düzenleyen hormon insülin görevini tamamladıktan sonra böbreklerde yok edilir.
Sonuç olarak böbrekler, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde hayatta kalması için gerekli hayati fonksiyonları yerine getiren organlarımızdır.
Böbreklerinizi ömür boyu korumak ve sağlıklı tutmak için nelere dikkat etmelisiniz?
- Böbreklerin aktif yaşamı:
Yürümek, koşmak ve bisiklete binmek gibi düzenli egzersizler yaparak kişi dinç bir vücuda sahip olur ve fazla kilolarını atar. Bu sayede şeker hastalığı (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi hastalıkların neden olduğu böbrek hasarı önlenebilir veya azaltılabilir.
- Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin:
Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında diyabet gelmektedir. Günümüzde diyabete bağlı böbrek yetmezliği (diyabetik nefropati), diyaliz hastalarının% 30-40’ında böbrek yetmezliğinin nedenidir. Diyabetik nefropatinin erken teşhisi ve tespiti çok önemlidir. Çünkü nefropatide erken dönemde kullanılan bazı tedaviler böbrek hasarının geri dönüşümünü veya oranını yavaşlatabilir.
Şeker hastalığına bağlı böbrek hasarı durumunda ilk dönemde az miktarda protein idrarla atılır. İdrarda az miktarda protein bulunmasına mikroalbüminüri denir. Mikroalbüminüri testi, tek bir idrar numunesi üzerinde veya oluşan tüm idrarın 24 saat içinde toplanmasıyla elde edilen bir idrar numunesi üzerinde yapılabilir. Tedavi edilmezse, üriner protein sızıntısı artar ve “makroalbüminüri” veya “açık proteinüri” adı verilen geri dönüşü olmayan ve ilerleyici böbrek hasarını ifade eden yüksek seviyelere ulaşabilir. Doğru ilaç, diyet ve egzersiz programı ile kan şekeri ve tansiyon normal sınırlarda tutulabilir, böbrekler şeker hastalığının olumsuz etkilerinden korunabilir.
Ek olarak, diyabet geliştirme riski olan kişilerde (aşırı kilolu, düşük hareketlilik, ailesel diyabet, vb.), Yılda bir kez kan şekeri ölçülür, bu da diyabetin erken teşhisi ve etkili tedavinin hemen başlatılmasını sağlayabilir.