Ayak Uyuşması Nedenleri Ve Alınacak Tedbirler
Ayak uyuşması problemi yaygın bir rahatsızlık türüdür. Birçok kişiden ayaklarının uyuştuğu şikayetinin duyulması mümkün. Bunların birçoğu dikkate alınacak kadar önemli olmamakla birlikte ayak uyuşmalarının uzun süreli veya sık sık tekrarlanması halinde dikkatle yaklaşılmalıdır.
Ayak uyuşmasının nedenleri;
Ayak uyuşmaları bazen tek bir ayakta bazen de her iki ayakta birden görülebilmektedir. Ayak uyuşmasının en yaygın nedeni sinir sıkışmasıdır. Bir hastalık veya yanlış duruş şekli bu sıkışmaya yol açabilir. Örneğin uzun süre aynı pozisyonda oturduğunuzda ayaklarda uyuşma hissedersiniz bunun nedeni sinirlerin sıkışmasıdır. Yanlış oturma pozisyonundan kaynaklanır ve ayağa kalkıldığı anda sinirler yerine gelmekte ve uyuşma geçmektedir. Bu tür durumlarda endişelenecek bir şey yoktur.
Ayaklarda bulunan sinirlerin hasar görmesi veya ayakta bulunan kan miktarının az olması sebebiyle de uyuşmalar yaşanabilir. Bir diğer neden ise şeker hastalığıdır. Şeker hastaları bu ayak uyuşmalarını sıklıkla yaşamaktadır. Şeker hastaları için bu durum biraz daha ciddidir.
Ayak uyuşması nedeni mutlaka tespit edilmelidir. Özellikle parmak uyuşmaları konusunda hassas olunmalıdır. Bu uyuşmalara kan dolaşım bozuklukları neden olmaktadır. Ayak uyuşmaları iltihap sökücü ilaçlar ile veya soğuk kompleks tedavileri ile geçirilebilmektedir. Bu şekilde iyileşme sağlanamazsa sinirlere müdahale edilmesi gerekebilir.
Ayak uyuşmasını engellemek için alınacak tedbirler;
Eğer kronik bir hastalık yok ise günlük hareketlere dikkat edilerek ayak uyuşmalarının önüne geçilebilmektedir. Kan dolaşımının düzenli olarak sağlanması için ayaklara masaj yapılabilir. Aynı pozisyonda sürekli oturmak doğru değildir. Oturma şekli belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Özellikle masa başı işlerde çalışan kişiler bu konuya dikkat etmelidir.
Rahat ve kaliteli ayakkabılar giyilerek ayak sağlığı korunabilir. Ayak uyuşmalarının ve bütün vücuttaki damar tıkanıklıklarının en önemli nedeni ise sigaradır. Sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır. Kısa süreli uyuşmaları önlem alarak engelleyebilirsiniz. Ancak sürekli sol ayak uyuşması başta olmak üzere uzun süreli uyuşmalarda mutlaka bir uzmana danışın.