Bugün hatıralarımızı, hazırladığımız projeleri, gizli ve önemli bilgilerimizi koruma ihtiyacı hissediyoruz. Bunu bilgisayar gibi teknolojik araçlarla yapıyoruz. Bunun için SSD işlevi kullanılır. SSD olarak da bilinen katı hal sürücüsü, tuttuğumuz verilerin gizliliğini korumak için kullanılır ve bu depolama cihazları, sabit diskler oluşturmak için kullanılır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte katı hal sürücüleri yerini aldı. Onu sabit diskten ayıran en büyük özelliği bilgisayarın daha hızlı ve verimli çalışmasına olanak sağlamasıdır. Bir diğer isteğe bağlı parça olan bilgisayarın çalışma mantığından örnek verecek olursak, ram mantığı gibi çalıştığını söyleyebiliriz. SSD sayesinde veri depolamaya ek olarak zaman kaybetmeden tek tıkla kopyalama, aktarma ve bilgi girişi sağlar.
SSD’nin özellikleri nelerdir?
Birçok ek farklı şekilde çalışır. SSD çalışmasının mekanikleri de farklıdır. Bu, SSD’nin gecikme ve donmaları en aza indirmeye yardımcı olan en önemli özelliğinin devreye girdiği yerdir. Sebebi ise sabit diskin içindeki SSD’nin mekanik kısmında herhangi bir gecikme ve donma olmamasıdır. Girdiğiniz verileri elektriksel olarak nereye saklayacağını bildiği için doğrudan göndererek hızlı okuma ve yazma yapmanızı sağlar. Harddisk ve harddisk çalışırken kesinlikle ses ve gürültü oluyor ancak SSD sessiz gürültüsüz bir yapıya sahip. Bu özellik bilgisayarınızın yavaşlamasını ve aşırı ısınmasını önleyecektir. Sessiz çalışmasının sebebi mekanik aksamının olmamasıdır.
Diğer bir artı, minimum güç tüketimidir. Ayrıca nakliye sırasında meydana gelebilecek deprem ve sarsıntılarda hasar görme olasılığını da ortadan kaldırır. İçinde mekanik parça bulunmadığından en ufak bir titreşimde aşınma oranı düşmektedir. Diğer en önemli özellik ise, çok fazla belleğe sahip oyunların ve programların bir düğmeye dokunarak hızlı bir şekilde açılmasını istememizdir. Teknik özelliklerinden biri de bilgisayarın çok hızlı açılıp kapatılabilmesidir. Okuma hızı saniyede 500MB olduğundan daha hızlı okuma ve yazma sağlar.
SSD çalışma prensibi nedir?
Verileri kaydetmek için girdiğimiz anda önce her komutu sayfalara böler ve böldüğü sayfaları birleştirerek bloklar oluşturur. Daha sonra birleştirilmiş blokları gruplar halinde boş sayfalara bölerek saklama koşullarını elde ederiz. Diğer kullanılmayan boş bloklar dağınık halde kalır ve başka bir veri deposunda kullanılmak üzere ayrılır.
Yorum yapılmamış