Riskli ve Çoğul Gebeliklerde Dikkatli Olunmalı

Riskli ve özellikle çoğul gebelikler perinatolog kontrolünde olmalıdır.

“Güvenli gebelik, güvenli doğum” bakış açısıyla sağlıklı nesiller ve sağlıklı toplumlar yaratmayı hedefleyen perinatoloji disiplini, riskli gebeliklerin yönetiminde büyük önem taşımaktadır. Gebelikte hipertansiyon, şeker hastalığı, doğum sırasında kanama, erken doğum ve akraba evlilikleri gibi risk faktörleri sık sık obstetrik sorunlara neden olur. Tüp bebek gibi yardımcı üreme tedavileri yaygın olarak kullanıldığından, çoğul gebelikler de günümüzde daha yaygındır. Yüksek riskli gebeliklerle ilgili araştırma alanı her ülkenin koşullarına göre değişiklik gösterse de, çoğul gebelik endişeleri her zaman ilk sırada gelir.riskli gebelik, çoğul gebelik, çoğul gebelikte nelere dikkat edilir

İkiz gebelik süreci bir perinatolog tarafından denetlenmelidir.

Özellikle iki veya daha fazla bebek beklenen çoğul gebelikler yüksek riskli gebelik tanımında ilk sırada yer almaktadır. Her şey yolunda giderse çoğul gebeliği olan bebekler genellikle 26-28 yaşlarındadır. Benzer şekilde önümüzdeki haftaya kadar büyüyebilir ancak daha sonra olası sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Mümkünse tüm izlemlerin, şartlar elvermiyorsa birinci ve ikinci trimesterde uzman bir perinatolog tarafından muayene edilmesi ve sonrasında en azından doğuma yakın sürecin sağlıklı bir şekilde yapılması önemlidir. perinatolog bulunan bir merkez.

Çoğul gebeliklerin ortak riskleri

İkiz gebeliklerde anne ve bebekler için doğum ve doğum sonrası gebelik riskinin iki katına çıktığı düşünülse de aslında bu rakam yedi katına kadar çıkabilmektedir. Erken doğum ve doğum, gestasyonel diyabet, gestasyonel hipertansiyon, servikal yetmezlik, su kesesinin erken açılması, gebelikte kanama, doğum ve doğum sonu kanama ve büyüme geriliği çoğul gebeliklerde sık görülen risklerdir. Perinatoloji kliniklerinde gebelikte ortaya çıkabilecek sorunları en kısa sürede tespit etmek ve en kısa sürede kontrol altına almalarına yardımcı olmak için 1. ve 2. trimesterde detaylı muayeneler yapılır.

Ultrasonografi bir perinatolog için en önemli izleme aracıdır. İlk detaylı ultrason muayenesi 12-14. hafta ve ardından sürece göre takip belirlenir. Her anne hipertansiyon, şeker hastalığı, düşük ve kanama riski altında olsa da bu sorunlar ikiz doğuran annelerde daha sık görülür. Perinatologlar ayrıca bu olasılıkları erken bir aşamada belirlemeye ve tanımaya çalışırlar. Ek olarak, erken doğum oranı tek bir hamilelikten daha yüksek olduğu için serviks-serviksin ultrasonla izlenmesi önemlidir.

Çoğul gebeliklerde beslenmeye dikkat!

Çoğul gebeliklerde anne adayının kilosu normalden biraz daha fazla olacaktır. Mümkünse, bir diyetisyene danışmak diyet açısından faydalıdır. Bu kişiden kişiye değişmekle birlikte, tüketilen gıdanın yaklaşık yüzde 40’ının yağ, yüzde 20 karbonhidrat ve yüzde 40 protein olduğu pratik olarak doğrudur. Diyet takviyelerinin, özellikle demir, D vitamini ve omegazın önemi kabul edilmektedir. Çoğul gebeliklerde gereksiz kilo alımı başlı başına bir risktir.

ikizlerin doğumu

Çoğul gebeliklerde doğum şekli hakkında her zaman spekülasyon vardır. Çoğul gebeliklerde sezaryen insidansının yüksek olduğu bir gerçektir. Ancak özellikle plasentaları ve amniyonları ayrılan çift yumurta ikizlerinde, her iki bebek de doğum kanalına gidiyorsa ve koşullar uygunsa vajinal doğum beklenir. Nadir durumlarda, normal doğumdan sonra ikinci çocuğa müdahale veya sezaryen gerekebilir. Doğum endikasyonları için perinatolojik yorum önemlidir.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir