Erken doğum nedir?
- gebelik haftası dolmadan bebek sahibi olmak erken doğum olarak tanımlansa da, araştırmalar Türkiye’de her 100 bebekten 8’inin erken doğduğunu gösteriyor. Erken doğum bebeklerde bazı sorunlara neden olabilirken, solunum sorunları başta gelmektedir. Solunum sorunları sadece prematüre bebeklerde değil, çeşitli nedenlerle tüm bebeklerde ortaya çıkabilir. Akciğerlerle ilişkili nedenler dışında; Üst solunum yolu tıkanıklığı, doğuştan kalp kusurları, aşırı kırmızı kan hücreleri, anemi, metabolik sorunlar, kan enfeksiyonları, menenjit ve kafa içi kanama gibi nedenler de solunum güçlüğüne neden olabilir.
Solunum Sıkıntısı Sendromu Belirtileri
Solunum hızı normalden yüksek, yani dakikada 20-40 arası belirtiler arasında göğüs çökmeleri, burun kanatlarının açılıp kapanması, inlemeler, cilt renginde morluklar ve nefes darlığı yer alır. Nefes almakta güçlük çeken bir bebek ayrıca emmeye isteksizlik, halsizlik ve kaygı belirtileri gösterir.
Sezaryen, solunum güçlüğü riskini artırır
Nefes almada zorluk yaşama olasılığı doğumun türüne bağlıdır. Normal bir doğumda bebek anne karnında, amniyotik sıvı denilen su dolu bir ortamda bulunur. Çocuk bu sıvıyı sürekli yutarken ciğerleri suyla dolar. Normal bir doğumda bebek doğuma hazırlanırken akciğerler tarafından sentezlenen su miktarı azalır. Bebek doğum kanalından geçtiğinde göğüs kafesi kasılır ve bu nedenle akciğerlerden bir miktar su çıkar. Kalan su, lenfatik damarlar dediğimiz akciğerlerdeki damarlardan emilir. Sezaryen ile bebeğin alınmasına karar verildiğinde ciğerlerdeki su azalmaz, çünkü anne henüz doğuma başlamamış ve hormonal bir değişiklik olmaz. Bebeğin akciğerlerinde aşırı sıvı ile kasılmaları vardır ve doğum kanalından geçemediği için sıvıyı dışarı çıkaramaz. Sonuç olarak akciğerler genişleyecek kadar açılamaz ve solunum sıkıntısı oluşur. Bu patern normal doğum eyleminde de görülmekle birlikte, sıklık açısından ölçüldüğünde sezaryen ile ortaya çıkma olasılığı yaklaşık iki kat daha fazladır.
Hangi çocuklar nefes alma güçlüğü çekiyor?
Nefes darlığı riski, erken doğum, şeker hastalığı olan annelerden gelen bebekler, sezaryen doğumları, ilk dışkısı rahimdeki hava yollarına kaçan bebekler ve ailesel yatkınlığı olan bebeklerde ortaya çıkabilir. Bazı ailelerde bu, sürfaktan proteinlerindeki genetik eksiklikler nedeniyle term bebeklerde bile görülebilmektedir.
Geçici solunum güçlükleri 2-5 günde tedavi edilebilir.
Genellikle geçici solunum güçlüğü çeken bebeklerde bu durum 2-5 gün içinde düzelir. Başka akciğer problemleri varsa solunum cihazı temin edilmelidir. Tedavi sırasında eksik olan yüzey aktif madde, bebeklerin akciğerlerinin gelişimi için solunum yollarına yerleştirilen bir tüp aracılığıyla akciğerlere girer. Solunum prosedürlerini uygularken; Bebeği beslemek için damar yolunun açılması ve kateter yoluyla göbek kordonundan sıvı verilmesi gerekir. Tüm bunlar çocuğun enfeksiyon riskini artırdığı için, aynı zamanda antibiyotik almaya başlanması önerilir.
Risk varsa yenidoğan yoğun bakımı önemli hale gelir
Bebek doğmadan önce solunum sıkıntısına neden olabilecek çeşitli faktörler araştırılabilir. Anne diyabeti, iri bir çocuğun durumu, erken doğum tehdidi ve doğuştan kalp hastalığı gibi durumlarda bu gebeler mutlaka yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin bulunduğu merkezlerde doğum yapmalıdır. Bu sayede çocuğun kaybı ve çocuğun ileride yaşayacağı sorunlar azaltılabilir.
Yorum yapılmamış