Oturarak Çalışanlarda Meydana Gelen Sağlık Sorunları

Oturarak çok çalışanlarda belli bir süre sonra sağlık sorunları ön plana çıkmaya başlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaptığı bir araştırmada, çalışan insanların %85’inin günlerini oturarak ve çalışarak geçirdiği tespit edildi. 360 eklem ve 700’ün üzerinde kastan oluşan insan vücudu, düzenli hareket etmediği takdirde bazı sorunlar yaşayabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı erken ölüm riskini de taşıdığı için gün içinde yeterince hareket edemiyorsanız, kesinlikle düzenli egzersiz yapmalısınız. Görünüşte rahat bir çalışma ortamı aslında ciddi bir sağlık tehdididir. Uzun süre oturarak çalışmak, kaçınılmaz olarak omurgayı ve omuzları zamanla öne doğru bükecektir. Yanlış oturma riski disklere, bağlara, eklemlere dengesiz yük binmesi, omurganın gerilmesi ve yıpranması gibi sorunlara yol açar. Spor yapmak için boş vaktiniz olmasa bile günü koşu veya yürüyüş yaparak sonlandırabilirsiniz. Özel taban yapısı sayesinde ekstra konfor sunan spor ayakkabı modellerinden ihtiyacınıza cevap verebilecek ürünleri tercih ederek kendinizi zorlamadan spor yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz.çalışma

Uzun süre oturmanın zararı nedir?

Kalp hastalığı… Uzun süre oturduğunuzda iyi kolesterol olarak bilinen HDL düşmeye başlar. HDL seviyelerinde bir azalma, trigliseritlerde, insülinde ve kan şekerinde bir artışa yol açar. Bu durum sürekli devam ederse kalp damar hastalığına yakalanma riski %50-80 oranında artar.

Bozulan kas ve kemik yapısı… Osteoporoz (kemik kaybı) ve sarkopeni (kas kaybı), uzun süre oturarak çalışanların karşılaştığı en yaygın sağlık sorunlarından bazılarıdır. Yaşlandıkça bu durum hareket kısıtlılığı, eklem ağrıları, düşme riski, kemik kırılmaları gibi sorunlara neden olur. Otururken çok çalışanlar kaçınılmaz olarak eklem ağrısı riski altındadır.

Bu da vücudun yağlanmasını sağlar… Gün boyunca yüksek bir metabolizma hızının korunması hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından son derece önemlidir. Ancak oturduktan yarım saat sonra metabolizma hızı kendi kendine %50 oranında azalmaya başlar. Bu durum başlangıçta kişiyi yorgun hissettirse de ilerleyen dönemlerde vücut yağlanmasına neden olmaya başlar.

Kanser Riskini Artırır… Sedanter vücutlarda insülin yükseldiği ve otururken antioksidan üretimi azaldığı için uzun süre hareketsiz kalanlarda kanser riski artar. Bunlar kolon, meme, yumurtalık veya prostat kanserini içerir. Bu nedenle oturma eylemi abartılmamalı, her yarım saatte bir kalkıp dolaşılmalıdır.

Bu da emboliye neden olur… Uzun saatler boyunca hareketsiz bir şekilde sandalyede oturmak, zamanla bacak damarlarında kanın pıhtılaşmasına neden olur. Ayaklarda oluşan emboli adı verilen bu pıhtılar, vücuttan geçip akciğerlere ulaştıktan sonra ölümcül olabiliyor.

Karın kaslarını gevşetir… Karın kasları ayaktayken gerilir. Ancak uzun süre oturursanız karın kaslarınızı yeterince kullanamazsınız. Oturur pozisyonda bel çukurunu büyütmek, başı öne getirmek ve kalçaları geri almak gerekir.

Bu da dolaşımın zayıflamasına neden olur… Zamanla hareketsiz kalan bacaklarda kan dolaşımının bozulması. Sağlık sorunları kaçınılmazdır ve şişmiş ayak bileklerine, bacaklarda varisli damarlara, derin damarlara ve tromboza kadar ilerleyebilir. Bacaklarımıza kan bulaştığı için uzun saatler oturmak sağlığımız için çok rahatsız edicidir.

Boyun kaslarının gerginleşmesine yol açar… Masa başında çalışıyorsanız veya klavyeyi saatlerce kullanıyorsanız, başınız öne eğik çalışmaktan kaçınmalısınız. Baş öne eğik olarak çalışmak boyun kaslarındaki gerilimi artıracak anormal bir davranış olacaktır.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir