Fibromiyalji Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Fibromiyalji; Kas-iskelet sisteminde kendini gösteren ve tüm vücuda yayılan ağrı ile karakterize romatizmal bir hastalıktır. Her yaşta görülebilmekle birlikte en sık orta yaşta görülmektedir. Kadınlar bu hastalıktan erkeklerden daha sık muzdariptir. Hastalığın semptomlarına, hastalığa neden olabilecek durumlara, hastalığın tanı ve tedavisine daha yakından bakmak fibromiyaljiyi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.fibromiyalji nedir, fibromiyalji tedavisi, fibromiyalji nasıl tedavi edilir

Fibromiyalji semptomları

Fibromiyalji semptomları kişiden kişiye değişebilir. En yaygın belirtiler:

Yaygın ağrı: Bu, fibromiyaljinin ana semptomudur. Ağrı tüm vücutta hissedilir ve ağrı sırt ve boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Ağrı uzun süre devam edebilir veya zamanla iyileşebilir veya kötüleşebilir. Acı hissettim; Yanma hissi keskin ve batıcı olabilir.

Aşırı duyarlılık: Fibromiyalji ile ağrıya duyarlılık artar. Hasta en ufak bir dokunuşta bile ağrı hissedebilir. Küçük dokunuşlardan ve hafif darbelerden kaynaklanan ağrı süresi uzayabilir.

Sertlik: Hastalar, özellikle uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra kendilerini sert hissederler ve hareket etmekte zorlanırlar. Örneğin, sabah uyandıktan sonra yataktan kalkmakta zorlanabilirler.

Kas krampları: Kaslar şiddetli ve ağrılı bir şekilde kasılabilir ve ağrıya neden olabilir.

Yorgunluk: Yorgunluk seviyesi kişiden kişiye değişebilir. Hafif zayıflıktan herhangi bir şey yapamayacak kadar yorgun olmaya kadar değişebilir.

Uyku bozukluğu: Hastalar yeterince uzun uyusalar bile dinlenmiş ve rahat hissetmeyebilirler. Çünkü fibromiyalji hastalarında vücudun kendini yenilemesini sağlayan derin uyku adı verilen kısmın kısalmasıdır. Uyku kalitesindeki bu değişim kendini yorgunluk ve dikkat dağınıklığı şeklinde gösterebilir.

Bilişsel problemler: Fibromiyaljili kişiler, düşünme ve öğrenme gibi süreçlerle ilgili problemler yaşayabilir. Hastaların düşünceleri belirsiz veya belirsiz olabilir. Yeni olayları öğrenme ve eski olayları hatırlama güçlüğü, konsantre olamama ve yavaş konuşma gibi bazı semptomlar ortaya çıkabilir.

Çok sıcak veya çok soğuk hissetmek: Bunun nedeni vücudun uygun sıcaklığı ayarlayamamasıdır.

Fibromiyalji birçok başka durumda da görülebilir. Yaygın hastalıklar:

Kronik baş ağrıları

Depresyon / Kaygı

Huzursuz bağırsak sendromu

Ağrılı mesane sendromu

Birincil dismenore (ağrılı adet döngüsü)

Huzursuz ayak sendromu

Raynaud fenomeni

Huzursuz ayak sendromu olarak adlandırılabilir.

Fibromiyaljiye Ne Sebep Olur?

Fibromiyaljinin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak hastalığın gelişmesinde etkili olduğu bilinen bazı faktörler vardır.

Sinir sistemindeki değişiklikler: Vücudun farklı bölgelerindeki ağrı duyumları, özelleşmiş sinir hücreleri aracılığıyla beyne iletilir. Bu bulaşma yolu boyunca meydana gelen veya bulaşma ile ilgili kimyasallarda meydana gelen değişikliklerin fibromiyaljiye neden olabileceğine inanılmaktadır.

Hormon seviyelerindeki değişiklikler: Beyinde ağrı iletimi ve işlenmesi ile ilgili hormon seviyesindeki değişiklikler hastalığın gelişimi için önemlidir. Fibromiyaljili hastalarda serotonin, norepinefrin ve dopamin hormonlarının düşük olduğu bulunmuştur. Sayılan hormonlar; Ağrıya ek olarak, genel iyilik hali, iştah, uyku, davranış ve stres tepkileri gibi birçok olayın düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Hastalarda bu hormonun seviyesinde azalma; Sadece ağrıyı değil, hormonların diğer etkilerini de değiştirebilir.

Uyku Bozuklukları: Azalan uyku kalitesi, fibromiyaljinin bir belirtisi veya nedeni olabilir.

Genetik: Bazı kişilerin hastalığa genetik yatkınlığı olduğuna ve hastalığın bir tetikleyicinin tespit edilmesinden kaynaklandığına inanılıyor. Hastalığı bazı ailelerde gruplamak bu fikri pekiştiriyor.

Fibromiyalji atağını hangi faktörler tetikler?

Fibromiyalji, fiziksel veya psikolojik stresten kaynaklanabilir. Bu durumlar:

Yaralanma

Enfeksiyon

Erteleme ameliyatı

Sevilen bir kişinin kaybı

Bu, ayırma olarak gösterilebilir.

Fibromiyalji için risk faktörleri nelerdir?

Kadın cinsiyeti: Fibromiyalji, kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha yaygındır.

Travmatik Olay: Araba kazaları gibi yaralanmaya yol açabilecek olaylar hem fiziksel hem de psikolojik stres oluşturdukları için hastalık riski oluşturmaktadır.

Tekrarlayan yaralanmalar: Aynı bölge veya eklemde tekrarlanan yaralanmalar riski artırabilir.

Enfeksiyon

Ailede fibromiyalji öyküsü: Bozukluğun genetik bir bileşeni de olduğundan, ailede ve yakın akrabalarda fibromiyalji varsa risk artar.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir