Diş teli nasıl takılır ve ne zaman çıkartılır?

Diş teli nasıl takılır düşüncesi dişlerinde çapraşıklık olan insanların endişe duyduğu soruların başında gelir. Diş teli takılırken acıyor mu, diş teli takıldıktan sonra dalga konusu olur muyum, diş teli takıldıktan sonra ağzımda diş teli ile rahat edebilir miyim veya rahat yemek yiyebilir miyim tarz sorular tedavi öncesinde sorulan ve genellikle gençlerin ve çocukların zihnini bulandıran sorulardır. Bizde elimizden geldiğince bu yazıda diş teli nasıl takılır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.diş teli nasıl takılır, diş teli ne zaman çıkarılır, diş teli takılması

Öncelikle belirtmekte fayda var diş teli tedavisi sırasında herhangi korkulacak bir durum yoktur. Diş teli tedavisi uygulanan kişi hiçbir acı hissetmez. Acı endişesinin yersiz olduğunu belirttikten sonra diş teli nasıl takılır konumuza geçersek diş telinin takımı konusunda birkaç farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden biri doktor ve hastanın ortak kararı ile tercih edilir. Yöntemleri kısaca belirtirsek; geleneksel yöntem ile takılan diş teli, invisalign yöntemi, indirekt bonding yöntemi olarak sayabiliriz. Geleneksel yöntem ile takılan diş tellerinde öncelikle ağız içinde bulunan çürük dişler ve diş eti sorunları tedavi edilir. Daha sonra ağız içinde tükürük kalmaması için tükürük dışarıya çıkartılır. Doktorun bütün dişleri görebileceği şekilde ağzın açık tutulması için bir aparat ile destek alınır. Dişlerin yüzeyi pürüzlü bir hale getirilir ve metal braketler dişlerin üstüne bir yapıştırıcı yardımı ile monte edilir. İnvisalign yönteminde ise braketler görülmeyecek şekilde dişin iç tarafa bakan bölümüne takılır. İndirekt bonding yöntemi ise son dönemde oldukça tercih edilen bir yöntem olmak ile birlikte braketler doğrudan dişlere monte edilmez. Hastanın ağzına uygun olarak hazırlanan bir kalıbın üstüne tercih edilen braket türü monte edilir. Bu yöntem ile takılmış diş telleri çıkarılıp takılır bir kolaylıkta olur.

Diş teli tedavisinin süresi ise 6 hafta ile 36 hafta arasında değişir. Sürenin uzalması veya kısalması ortodontik bozukluğun seviyesi ile alakalıdır. Ayrıca ergenlikten önce 12 yaş civarında gerçekleştirilen ortodontik tedavilerin süresi daha kısa sürer. Diş teli tedavisi boyunca dişlerinize iyi bakmayı ihmal etmeyiniz.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir