Çocuk Felci Hastalığı

Çocuk felci hastalığı polio virüsünün çocuklarda meydana getirdiği bir hastalıktır. Bu virüs ağız veya solunum yoluyla, hastanın boğazında ya da bağırsaklarında çoğalır. Daha sonra vücuda yayılır. Virüsün omuriliğe yerleşip buradaki sinirler tahrip etmesiyle çocuk felci hastalığı ortaya çıkar. İstatistiklere göre bu virüse yakalanan hastaların 200de birinde çocuk felci görülür. Bulaşıcı bir hastalıktır bu nedenle salgınlara yol açabilir. Hijyen kurallarına uyulmayan, besin maddeleri ile dışkıların bir arada bulunduğu yerlerde kalabalık ortamlarda polio virüsü fazlaca vardır. Genellikle Ağız yoluyla bulaştığı gibi solunum yoluyla da bulaşabilir. Ama taşıyıcısı fazla olmayan bir virüstür. İnsan vücudu dışında canlı kalamaz bu nedenle kısa ömürlüdür.  Hayvanlarda gözlenmez, en fazla yaşam ömrü lağımlarda 3 ay kadardır. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda görünen hastalık nadiren yaşlılarda ve gençlerde de görülebilir.çocuk felci hastalığı nedir, çocuk felci tedavisi, çocuk felci belirtileri

Hastalığın Belirtileri

Sinsi bir hastalık olan çocuk felci virüsü vücuda girdiği ilk anlarda etkisini göstermez, 10-14 günlük kuluçka süresi vardır. Virüsün etkisi altına giren çocuklarda çocuk felci belirtileri mide bağırsak enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonları ve grip ile aynıdır. Bas ağrısı, bulantı, kusma, hafif ateş, ense sertliği, sırt ağrısı görülür. Çocuk ilk başlarda ayağa kalkmakta güçlük çeker ve yürüyemez.   Kol ve bacak kaslarının hareketi zorlaşır ancak hissizleşme yoktur. Yani hasta koluna ya da bacağına batırılan bir şeyi hissedebilir.

Hastalığın Tedavisi

Virüsün yerleştiği yere göre çocuk felci tedavisi gerçekleştirilir.  Solunum yollarına ya da bağırsaklara yerleşirse burada ortaya çıkardığı tahribata göre tedavi uygulanır. Ancak çocuk felcinin belli bir tedavisi yoktur. Omurilikteki hareketi destekleyen sinir istemi tahrip olduğu için kalıcı felçlikler görülür. Çocuk felcinden korunmak için 1955 yılında bir aşı geliştirilmiş o zamandan beride kullanılmaktadır.  İki tip aşı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi enjeksiyon ile yapılan aşı, diğeri ise ağızdan damla yoluyla alınan zayıflatılmış virüsler verilerek yapılır. Ülkemizde bu aşı düzenli olarak yapılmaktadır. Bebekler 2, 3, 4, 16 ve 24 aylık olduklarında ve 5.sınıf öğrencilerine yapılır. Yapılan aşı şekli ağız yolu iledir ve devlet tarafından ücretsiz olarak yapılır. Hastanın bulunduğu ortam özellikle tuvaletlerin temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir